Izletniška ideja: Pot Triglavske Bistrice

Izletniška ideja: Pot Triglavske Bistrice
18.10.2018 AVTOR: M.V., FOTO: Maja Vojska

Vrata si lahko ogledate tudi, če niste gornik ali alpinist, saj do tja vodi povsem nezahtevna pot.

Do vrat se sicer še vedno lahko odpeljete z avtomobilom, a v luči letošnjega projekta s katerim so želeli opozoriti na problematiko preobremenjenosti tega območja z avtomobili in so za en dan zaprli pot do Aljaževega doma, se lahko iz Mojstrane odpravite tudi peš.

Da ne hodite po cesti, ki je še vedno polna avtomobilov se lahko v Dolino Vrata odpravite po Poti Triglavske Bistrice

Pot Triglavske Bistrice:
  • Čas hoje: 3 h
  • Izhodišče: Slovenski planinski muzej v Mojstrani
  • Zahtevnost: lahka označena pot
  • Najprimernejši čas obiska: pomlad/poletje/jesen
  • Priporočena oprema:
-poletje: pohodniška obutev
-zima: dereze

Pot Triglavske Bistrice se začne na koncu Mojstrane, Pri Rosu. (Mojstrana je oddaljena od Jesenic 10 km in od Kranjske Gore 15 km.) Tu je parkirišče za osebna vozila. Po poti nas vodijo informativne table Triglavskega narodnega parka, v značilni temnorjavi barvi. Pot je dolga približno deset kilometrov, na poti pa si lahko ogledate naravne znamenitosti kot je čudovit slap Peričnik.

Pot vse od Rosa naprej poteka po poteh in stezah vzdolž Triglavske Bistrice, ki izvira v Vratih in je dolga 10 km. Bistrica je poleti odlična za osvežitev, saj je zelo mrzla.

Največje naravne znamenitosti ob zanimivi poti so slap Peričnik, Galerije in amfiteatralni zatrep Vrat. Nad Kočo pri Peričniku sta dva slapova pod skupnim imenom Peričnik. Spodnji slap Peričnik je visok okoli 50 metrov, zgornji slap pa 16 metrov.

Interaktivni zemljevid z naravnimi znamenitostmi, ki vas čakajo na poti >>>

Na koncu zanimive poti Pot Triglavske Bistrice nas pričaka Aljažev dom v Vratih, kjer se lahko okrepčamo in osvežimo. Prav tako lahko uživamo v prelepih razgledih na vrhove in gore, ki obkrožajo dolino Vrat, najlepši pa je razgled na Triglavsko severno steno in vrh Triglava.

Obisk poti pa lahko poljubno skrajšamo in si ogledamo samo tisti del, ki nas najbolj zanima. Označena je z značilnimi informacijskimi stebrički TNP, na informacijskih točkah pa so pojasnjevalne table.

Značke: Pohodništvo
Ključne besede: planinske postojanke, Pot Triglavske Bistrice, dolina vrata, Aljažev dom v vratih
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ